menu close menu

Чин Соборування

9 жовтня з нагоди перебування у нашому храмі чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері для парафіян і гостей відбувся Чин Соборування (Єлеопомазання), який звершили 5 священиків.

За звичаєм Східної Церкви, Таїнство Єлеопомазання звершують не лише для хворих у їхньому домі, просячи у Христа Бога оздоровлення та піднесення з недуги, але й для всіх вірних у храмі, щоб вони могли освятитись від Божественного помазання та злікувати свої болізні душевні й тілесні.

До Вашої уваги подаємо коротку інформацію про цей чин.

Соборування, або як ми ще можна почути Єлеєосвячення, – це церковне Таїнство, в якому при помазанні тіла спеціально освяченим маслом (єлеєм) сходить на людину благодать Божа, що зцілює хворобу душевну і тілесну.

Призначення таїнства Соборування — цілковите зцілення людини. У молитвах, що читаються при звершенні таїнства, неодноразово звертаються до Бога прохання про прощення гріхів страждучого та про його одужання. Саме тілесне зцілення у молитвах таїнства ставиться у залежність від зцілення душевного, для якого необхідне покаяння, тобто прощення гріхів, поєднане з твердою обіцянкою виправити своє життя відповідно до заповідей Божих.

Встановлення Таїнства відноситься до апостольських часів. У посланні апостола Якова мовиться: «Чи хворий хто з вас, хай призве пресвітерів Церкви, і хай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить хворого, і підніме його Господь; і якщо він має гріхи, попрощаються йому» (Як 5, 14-15).

З апостольського послання бачимо, що йдеться про таких хворих, які самі не можуть прийти до священика. Однак вже з давнини (з IV ст.) відома практика відправи Соборування не вдома у хворого, а у церкві. Пізніше на Заході Соборування стали розуміти як “останнє помазання”, відправляючи його виключно над тими, хто помирає. Для такого розуміння нема підстав, бо ціллю Соборування є зцілення людини, а не передсмертне напуття.

Дякуємо Вам за численну присутність під час Єлеєосвячення, і просимо Всемилостивого Бога, щоб подав всім оздоровлення від наших тілесних та духовних недуг!

002 003 004 005 007 008

12.10.2016 | Новини | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*