menu close menu

ДЛЯ СВЯЩЕНИКА НАБЛИЖАТИСЯ ДО ЛЮДЕЙ — ЦЕ НАБЛИЖАТИСЯ ДО ІСУСА

1967590_Articolo

 

Що більше священик наближається до людей, то більше він почуватиметься близьким до Ісуса — і навпаки.

На це звернув увагу Папа Франциск у неділю, 2 липня 2017 р., коментуючи перед молитвою «Ангел Господній» євангельський уривок про те, як Ісус навчав апостолів перед їхньою першою місією галилейськими та юдейськими селами.

Святіший Отець вказав: Спаситель підкреслює два аспекти, «суттєві в житті учня-місіонера». Першим є те, що «його зв’язок з Ісусом сильніший за будь-які інші узи», а другий — «місіонер несе не себе, а Ісуса, а через Нього — любов Небесного Отця».

Ісус навчав: «Той, хто любить батька чи матір більше, ніж Мене, той Мене недостойний». «Любов батька, ніжність матері, солодка дружба між братами й сестрами — все це, хоч і є добрим та правильним, не може протиставлятися Христові. Не тому що Він хоче, щоб ми були безсердечними й невдячними — зовсім навпаки; але тому що стан учнівства вимагає пріоритетних стосунків з учителем», — пояснив Папа:

«Це стосується кожного учня: мирянина, священика, єпископа, для яких ці стосунки — пріоритетні. Можливо, першим запитанням, яке ми повинні поставити християнинові, буде таке: чи ти зустрічаєшся з Ісусом? Чи ти молишся до Ісуса?»

За словами Наступника св. Петра, той, хто живе цими узами любові й життя з Господом Ісусом, «стає Його представником», насамперед «завдяки способові життя». Настільки, що Ісус, посилаючи учнів на місію, каже: «Хто приймає вас, той Мене приймає, а той, хто Мене приймає, приймає Того, хто Мене послав». А тому необхідно, аби «люди могли відчути, що для цього учня Ісус — насправді Господь, насправді центр його життя, все у його житті».

«І не має значення, — підкреслив Єпископ Рима, — чи він, як і кожна людина, має свої обмеження та помилки, — лиш би мав смирення їх визнати. Важливо, щоб він не мав нещирого серця, бо це небезпечно. Я — християнин, Ісусів учень, священик, єпископ, і маю нещире серце? Ні, так не годиться! Не можна мати лукаве серце. Серце має бути простим, цілісним, чесним із собою та ближніми. Дволикість не є християнською».

У цьому контексті Папа поділився досвідом священика, порівнюючи його зі «чашкою прохолодної води», про яку Ісус говорить у цьому євангельському уривкові. «У місії, — сказав він, — існує взаємність: якщо ти все віддаєш Ісусові, то люди розпізнають у тобі Господа; але це водночас допомагає тобі щодня навертатися до Нього, оновлюватися й очищатися від компромісів і перемагати спокуси. Що більше священик наближається до Божого люду, то більше почуватиметься близьким до Ісуса, й що більше священик наближається до Ісуса, то більше почувається близьким до Божого люду».

«Пречиста Діва Марія особисто пересвідчилася в тому, що́ означає любити Ісуса, відрікаючись себе й надаючи нового значення родинним зв’язкам у світлі віри в Нього», — підсумував Святіший Отець, побажавши: «Нехай же вона своїм материнським заступництвом допоможе нам бути свобідними та радісними місіонерами Євангелія!»

Джерело: CREDO

04.07.2017 | Цікава | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*