menu close menu

У ХРАМІ СВЯТОЇ СОФІЇ ВІДБУЛИСЬ ВЕЛИКОПОСНІ РЕКОЛЕКЦІЇ

received_208530652966002

Великодній піст – це час призадуми, упокорення, очищення, примирення. Це час приготування свого серця до найбільшого, незбагненного таїнства Воскресіння Христового – перемоги світла над темрявою, зла над добром, життя над смертю. Людський дух вимагає часу, коли можна відійти від круговороту, буденності, від активної діяльності. Внутрішнє християнське життя не може бути повноцінним без підживлення тишею, усамітненням і словом.

Для всіх бажаючих  духовно оновитись, застановитись та роздумати над духовними питаннями в часі посту , упродовж трьох днів  з 23 по 25 березня 2017 р.Б. у  храмі Святої Софії  були проведені Великопосні реколекції .

Духовні вправи цього року проводив отець Василь Урбанович.

Перша реколекційна наука стосувалася теми раю. Ми мали можливість замислитись над тим , що таке рай , уявити,  як він виглядає для кожного з нас і поміркувати  чи може існувати рай на землі. Особливу  увагу було приділено роздумам про вчинений у райському саді  первородний гріх. Первородний гріх спричинив за собою численні наслідки: Адам і Єва, не послухавшись Бога, втратили Його дружбу, благодать, якою вони сяяли і яка уподібнювала їх до Бога. Втративши єдність з Богом, джерелом життя, люди прирекли себе на смерть і на всі обставини, які до неї готують – страждання, хвороби. Таким чином смерть увійшла в історію людства. Первородний гріх людини полягає у непослуху заповідям Бога і  браку довіри до Його благості. І кожен людський гріх також несе в собі це подвійне клеймо: непослух Богу і брак довіри до Його доброти.

У часі другої науки отець-реколектант застановився над суттю, природою  гріха та необхідністю усвідомлення власної гріховності, адже саме це є істинним шляхом до покаяння.  Саме тоді, коли людина побачить гріх у всій його масштабності, і з усіма його осуджуючими наслідками, тільки тоді вона починає оцінювати, що спасіння мусить приходити, як безкоштовний дар благодаті та милосердя Божого.

Завершальна духовна наука була про  Царство Боже . Бог закликає всіх людей до покаяння і навернення, які є умовою, щоб увійти в Царство Боже.  Шукати Царство Боже, це шукати Бога, тобто дбати найперше про добро душі, бо тіло після смерті піде в землю, а душа буде з Богом вічно. Шукати Царство Небесне,  означає шукати передусім духовні, Божі цінності у житті: любов, милосердя, справедливість. Хто хоче будувати своє життя з Богом, під надійною його охороною і отримати щастя від Нього, той повинен поставити Царство Небесне основною метою свого життя. Іншими словами – головне завдання в житті кожного християнина – бути з Богом тут і у вічності.

По завершенні реколекцій адміністратор храму Святої Софії отець Тарас Савчук  висловив щиру подяку отцю Василю  за те, що він наблизив нас  до Великого посту, дав можливість застановитись і роздумати над духовними питаннями , а також  побажав йому сили та натхнення у справі проповідування Слова Божого.

Духовні науки принесли кожному свої плоди. Це був час тиші, час  спокою, котрого нам всім так бракує у нашому насиченому повсякденному житті, час  роздумів над біблійними уривками, примирення з Богом у Святій Тайні Сповіді, зустрічі з Христом у Пресвятій Євхаристії. Цей час був чудовою можливістю  заглибитись у себе,  переоцінити своє життя. Можливо, для когось це були дуже глибокі роздуми, а хтось  лише вчиться зазирати собі в душу. З впевненістю можна сказати , що ці реколекції  дали кожному з нас чудовий духовний досвід та новий внутрішній поштовх до життя з Богом.

received_208530526299348

 

 

received_208530986299302

27.03.2017 | Новини | 0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*